GBC

Let’s Work Together

Image Alt

Başkan Moon ve Türkiye Daha Yakın Ekonomik İş Birliği Konusunda Anlaştılar

Başkan Moon ve Türkiye Daha Yakın Ekonomik İş Birliği Konusunda Anlaştılar

Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, 23 Haziran’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili ekonomik işbirliği, COVID-19 salgınına yönelik tepkiler ve Kore Yarımadası için barış süreci hakkında bir telefon zirvesi düzenledi.

“Mart ayında yaptığımız telefon görüşmesinde iş adamları arasında vazgeçilmez alışverişin önemini anlatmış ve konuyu değerlendirmenizi istemiştim. Başkan Moon, Koreli iş adamlarının sınır kontrol önlemlerine rağmen girmesine izin veren istisnalar yaptığı için Türk Hükümetine minnettarım” dedi.

Cumhurbaşkanı Moon, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kore Savaşı’nın patlak vermesinin 70. yıl dönümü anma törenine görüntülü mesaj gönderdiği için de teşekkür ederek, şunları söyledi: Bu yıl dönümü vesilesiyle, ülkeniz Kore Savaşı sırasında en fazla dördüncü asker gönderen ülke olduğundan, Türkiye ile dostluğumuza özel bir saygı duyuyorum.”

Cheong Wa Dae Sözcüsü Kang Min-seok tarafından düzenlenen yazılı brifingde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözleri aktarıldı: “COVID-19’a yanıt vermek ve COVID-19 sonrası döneme hazırlanmak için iki ülke arasında yakın ekonomik işbirliği gereklidir” ve “Kore’nin Türkiye’deki yatırımlarının daha da artması yönündeki umudunu dile getirdi.”

Türk lider, ikili ekonomik işbirliğinin genişletilmesi yönündeki umutlarını da dile getirerek, Cumhurbaşkanı Moon’dan her iki ülkenin savunma sanayi ve gemi inşasında yakın işbirliği içinde çalışmasına önem vermesini istedi.

Başkan Moon, 2013 yılında imzalanan ikili serbest ticaret anlaşmasını, her iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı geliştirmeye katkıda bulunduğu için övdü. Ayrıca, Kore-Türkiye ortak ekonomi komitesinin karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda en kısa sürede bir toplantı düzenleyerek ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmesi konusundaki ümidini de dile getirdi.

Kuzey Kore’nin Gaeseong’daki Koreler arası irtibat bürosunu yıkması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Seul’e ve Başkan Moon’un Kore Yarımadası barış sürecine sarsılmaz desteğini dile getirdi. Daha sonra Koreli meslektaşından COVID 19 salgını kontrol altına alındıktan sonra Türkiye’yi ziyaret etmesini istedi.

35 dakikalık telefon zirvesi, Türkiye cumhurbaşkanının isteği üzerine düzenlendi ve saat 17.00’de başladı. Sözcü Kang, Kore Standart Saati’ni söyledi.

hlee10@korea.kr

Source: https://www.korea.net/NewsFocus/policies/view?articleId=186829