GBC

Let’s Work Together

Türkiye Depremin Ekonomideki Etkileri ile Yüzleşiyor

turkey-earthquake-economy

Türkiye Depremin Ekonomideki Etkileri ile Yüzleşiyor

10 ildeki ticari faaliyetleri de durduran deprem, diğer bölgelere göç hızını arttırmış durumda. Yaşanan felaketlerden dolayı, Kariyer.net depremzedeler için ‘’Deprem İstihdam Seferberliği’’ adı altında bir istihdam kampanyası başlatmış durumda. Ayrıca Linkedİn gibi diğer kariyer platformları da depremzedeler için öncelik tanımış durumda. Göç eden insanların, yeni şehirlerinde iş bulmaları yeni bir hayata başlarken çok önemli bir noktada yer alıyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre depremden etkilenen 11 ilden oluşan bölgenin GSYH içindeki payı yüzde 9,8 seviyesinde bulunurken bölge yaklaşık 14 milyonluk bir nüfusa sahip. Afet bölgesinde ekonomi, hem tarım ve hayvancılık hem de başta tekstil, demir çelik ve enerji olmak üzere sanayi üretimi üzerinde şekilleniyor. Depremden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan yıl sonu enflasyonun %20 olacağı tahmininde bulundu. Ancak ekonomistlerin görüşüne göre depremin yarattığı enkaz sonrası pek çok mal ve hizmete duyulan ihtiyaç, enflasyonda etkisini negatif olarak hissettirecek. Ekonomist Murat Kubilay’a göre herhangi bir seçim gerilimi veya döviz krizi olmasa bile, enflasyon yılı en iyi ihtimalle yüzde 50 seviyelerinde kapayacak.

Ne olmuştu? 

Herkesin de bildiği üzere Türkiye, 6 Şubat gecesi 04.17 sularında deprem felaketini yaşadı. Yüksek can kayıplarının olduğu depremden 9 saat sonra, ne olduğunu dahi anlayamadan ikinci bir deprem yaşadı. İki tane yıkıcı deprem adete Türkiye’yi sarstı. 10 ilden fazla ilde yıkımlar gerçekleşti. Son açıklanan rakamlara göre vefat sayısı 40 binin üzerinde, ve beklenen bunun maalesef bundan çok daha fazlası. Tüm dünyanın seferberliğinde ve aynı zamanda Türkiye’deki bir çok sivil toplum örgütünün yardımıyla yaralar sarınmaya çalışıyor.

Yaşanan iki büyük depremin ardından bir çok artçı deprem meydana geldi. Fakat 20 Şubat gecesi, yani ilk büyük depremden tam 2 hafta sonra Hatay merkezli 6.4 büyüklüğünde yüksek şiddetli bir deprem daha meydana geldi. İnsanlar çadırlarında veya dışarıda bu sürece alışmaya çalışırken yaşanan 3. Büyük deprem bölgedeki fay hatlarına dair kaygıları arttırmış vaziyette.

by Engin Zeynelabidin

Referans: https://t24.com.tr/haber/deprem-felaketi-ekonomiyi-nasil-etkileyecek,1093673